6 Ιαν 2013

Οι ταρατσόκηποι και η αστική γεωργία

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ότι θα μπορούσατε να παράγετε ένα μέρος της τροφής που καταναλώνετε στη ταράτσα ή ακόμη και το μπαλκόνι σας;


Ίσως στην Ελλάδα να ακούγεται πρωτόγνωρο, σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις όμως αποτελεί καθημερινότητα για πάρα πολλούς ανθρώπους. 

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ακόμη και σε Βόρειες χώρες οι οποίες δεν έχουν την ευλογία να διαθέτουν το γλυκό μας Μεσογειακό  κλίμα, πολλοί άνθρωποι έχουν καταφέρει να καλλιεργήσουν πληθώρα λαχανικών και φρούτων (πχ. Γερμανία, Δανία, Καναδάς κλπ).


Πλεονεκτήματα των ταρατσόκηπων:

1. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των ταρατσόκηπων, είναι ότι με πολύ λίγο κόπο μας δίνουν τη δυνατότητα να παράγουμε ένα μεγάλο μέρος της τροφής μας, όλο το χρόνο,  και μάλιστα να ξέρουμε επακριβώς τι καταναλώνουμε!

2. Οι ταρατσόκηποι δεν είναι ακριβοί! Αντιθέτως, δημιουργούνται από απλά, φθηνά, οικολογικά υλικά  και χάρις στα συστήματα που έχουν αναπτυχθεί, κατασκευάζονται γρήγορα και πολύ οικονομικά. 

Βεβαίως, όπως παντού, αρκετοί επιτήδιοι ή ακόμα και άσχετοι με το αντικείμενο προτείνουν πολλές φορές λύσεις ακριβές ακόμα και οικολογικά επιζήμιες. Είναι στο χέρι όμως του καθενός να ενημερωθεί και να επιλέξει τον σωστό κατασκευαστή.


3.  Οι ταρατσόκηποι μπορούν να μονώσουν κτίρια, ψύξοντάς τα το καλοκαίρι και ζεσταίνοντάς τα το χειμώνα. Έτσι, μειώνεται αυτόματα και το ποσό των χρημάτων που χρειάζεται για τη θέρμανση και την ψύξη αυτών των κτιρίων.



4. Οι ταρατσόκηποι μπορούν επίσης, να μειώσουν σημαντικά τη ζέστη που παράγεται στις πόλεις, ελαχιστοποιώντας το φαινόμενο των αστικών θερμικών νησίδων. 

Παράλληλα μπορούν να βελτιώσουν και την ποιότητα του αέρα στην πόλη όχι μόνο από το οξυγόνο που παράγεται αλλά και από τη μείωση της ζήτησης για ενέργεια.


5. Οι ταρατσόκηποι είναι πιο ασφαλείς από τους συμβατικούς κήπους. Οι καλλιεργητές ταρατσόκηπων σπάνια πρέπει να φοβούνται τους βανδαλισμούς και τις κλοπές, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση.