6 Ιαν 2013

Η διαφορά μεταξύ Ταρατσόκηπου και Πράσινης Ταράτσας

Ο Ταρατσόκηπος είναι ένας κήπος που έχει ως στόχο τη παραγωγή λαχανικών, βοτάνων ή και καρπών. Απεναντίας, η Πράσινη Ταράτσα έχει ως στόχο την αισθητική ομορφιά και όχι την παραγωγή τροφής. 

Ένας ταρατσόκηπος βεβαίως και μπορεί να είναι αισθητικά ωραίος, δεν εστιάζουμε όμως εκεί αλλά κυρίως στην χρησιμότητά του.

 


Η διαφορά του κόστους είναι τεράστια, μιας που οι Πράσινες Ταράτσες για να δημιουργηθούν απαιτούν μια σειρά από παρεμβάσεις, οι οποίες όχι μόνο χρησιμοποιούν πρώτες ύλες που στοιχίζουν ακριβά (και τελικά πολλές φορές επιβαρύνουν το περιβάλλον περισσότερο), αλλά απασχολούν και μια σειρά ανθρώπων διαφόρων ειδικοτήτων (αρχιτέκτονες, μηχανικούς, εργολάβους, κλπ) . 

Οι Ταρατσόκηποι βασίζονται σε απλούστερα αλλά πλήρη συστήματα όπως υψωμένα παρτέρια, σακουλόκηποι, συστήματα άρδευσης-αποστράγγισης κ.α.


Επίσης, κατασκευάζονται με σαφώς φθηνότερα και απολύτως φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο υλικά.


Στις Πράσινες Ταράτσες η έμφαση πρέπει να δωθεί στην αρχιτεκτονική κατασκευή, αντιθέτως στους Ταρατσόκηπους, η έμφαση πρέπει να δωθεί στην υγιεινή και απολύτως οργανική (βιολογική) παραγωγή: υλικά κατασκευής, μίγμα χώματος, βιολογικοί σπόροι και φυτάρια, συγκαλλιέργειες, κλπ όλα παίζουν το ρόλο τους ώστε στο πιάτο μας να καταλήξει κάτι το νόστιμο αλλά και απολύτως υγιεινό. 

Φυτοφάρμακα, παρασιτοκτόνα, ακατάλληλα χώματα, ρυπογόνα υλικά, κλπ δεν θα πρέπει να έχουν καμία θέση σε έναν ταρατσόκηπο και αυτό είναι κάτι που σας διασφαλίζουμε.